Európai Uniós projekt PDF Nyomtatás E-mail

A projekt (TST-05-123) rövid leírása

A projekt célja a hazai termelő közepes és kisvállalkozások versenyképességének javítása azáltal, hogy a kis méretű, de esetenként nagy bonyolultságú ellátóláncuk időszakos matematikai optimalizálására, valamint ütemezési problémáik optimális megoldására alkalmas, számukra is elérhető eszközt fejleszt.

Megoldandó problémakör: Az optimális beszerzés-termelés-elosztás kijelölését, valamint az optimális ütemezést sok esetben az teszi lehetővé, hogy a modellezéskor kihasználjuk az aktuális felhasználóra jellemző tulajdonságokat, pl. az egyes korlátozások jellegét, alakját, a célfüggvény alakját. A kereskedelemben kapható hasonló, de általános célú szoftvertermékek nem alkalmazkodnak a felhasználó sajátosságaihoz, áruk magas, működtetésük költséges, kezelőszemélyzet betanítását és alkalmazását igénylik. A felhasználó vállalkozás speciális tulajdonságaihoz alkalmazkodó modell kidolgozása maga egy kisebb méretű, alkalmazott tudományos kutatási feladat, amire a vállalkozások nincsenek felkészülve, és aminek megoldását célszerű ebben járatos, egyetemi vagy kutatóintézeti tapasztalattal rendelkező kutatókra bízni. Ennek teljes költségét a kisvállalkozások nem tudják megfizetni, és a középvállalkozásoknál is számottevő beruházást jelent.

Megoldás: Ehelyett egyes iparág-csoportokhoz olyan keretszoftver-prototípusokat fejlesztünk ki, melyek gyorsan igazíthatók az aktuális felhasználó speciális jellemzőihez. A keretszoftverből lehet az egyes felhasználók egyéni sajátosságainak megfelelő, azokhoz alkalmazkodó, azokat kihasználó céltermékeket kifejleszteni. Ezáltal oly mértékben csökken az egyes céltermékek kifejlesztésének ideje és költsége, hogy azok a közepes és kisvállalkozások számára is elérhetővé válnak.

Az egyes céltermékek elsősorban az optimalizálási feladatot végzik el, és nem célozzák meg a teljes menedzsment rendszer kezelésének komplex problémakörét. Igény esetén a céltermék a felhasználónál már működő adatbázishoz kapcsolódik, és nem kényszeríti a felhasználót más adatbázisrendszer alkalmazására.